Novinky

Německo, Finsko a Chorvatsko vyšlou nového interpreta

Noví interpreti nahradí trojici mužů, které jsme měli vidět v letošním roce.

Vedle pozitivních zpráv, kde jednotliví národní vysílatelé oznamují, že jejich letošní reprezentant bude mít novou možnost zazářit v květnu 2021, přicházejí i smutnější zprávy. My tak dnes víme, že letošní zástupci Německa, Finska a Chorvatska do Rotterdamu s konečnou platností nevycestují.

Ben Dolic, Slovinec, který byl letos vyslán do Rotterdamu za Německo s písní Violent Thing, se postupně vypracoval až do úzkého seznamu hlavních favoritů letošní soutěže. Německo v roce 2020 upustilo od konání národního kola a Ben tak byl vybrán složitým interním procesem. Jelikož právě německá televize vybírá interpreta především na základě songu, bylo velmi pravděpodobné, že Ben nebude automaticky kvalifikován do nového ročníku soutěže.

Předpoklady se naplnily, avšak Benovi byla otevřena příležitost pokusit se německé poroty zaujmout znovu. Slovinský zpěvák však tento týden přichází s dojemným příspěvkem na svém Instagramu, kde děkuje za příležitost, která mu letos byla poskytnuta, avšak účast na Eurovizi již není jeho prioritou, tudíž se nakonec rozhodl v německém výběru neparticipovat.

Finské národní kolo UMK letos v březnu nečekaně vyhrál zpěvák Aksel Kankaanranta, když s písní Looking Back porazil jednu z největších favoritek všech letošních národních kol. Finský vysílatel YLE brzy oznámil, že plánuje uspořádat UMK i v roce následujícím, které bude samozřejmě otevřené pro kohokoliv, včetně Aksela. Ačkoliv finský král dojemných balad nejprve silně uvažoval bojovat o Rotterdam znovu, nakonec médiím potvrdil, že do Uuden Muusiikin Kilpailu 2021 píseň nezaslal. Eurovize je ale stále jeho snem, tudíž svou účast v budoucnosti rozhodně nevylučuje.

Třetím mužem, kterého budeme muset v Rotterdamu postrádat, je Chorvat Damir Kedžo. Ten zvítězil v chorvatském národním kole DORA s písní Divlji vjetre. Damir je ve své domovině velmi populárním umělcem, a tak se částečně očekávalo, že mu bude nabídnuta automatická účast v Rottedamu i pro rok 2021.

To se nakonec nestalo a televize HRT potvrzuje, že DORA se uskuteční i příští únor. Damir ihned po potvrzení, že není automaticky vybrán, neskrýval zklamání, avšak přiznal, že pokud by měl píseň, které by věřil, neváhal by se do nového ročníku národního kola opět přihlásit. Taková píseň se ale nakonec neobjevila a zpěvák potvrdil, že do DORY se tentokrát nepřihlásil. Sám má navíc plány s novou muzikou a bude se nyní soustředit na vlastní projekty.

Shrňme si tedy nyní aktuální seznam zemí, které do Rotterdamu v květnu 2021 s konečnou platností vyšlou jiného interpreta:

  • Albánie / Arilena Ara nesoutěží ve Festivali i Këngës 59
  • Bělorusko / VAL nebudou vybráni televizí BRT
  • Chorvatsko / DORA bez Damira Kedža
  • Kypr / Ani Sandro Nicolas nebude vybrán kyperskou televizí
  • Finsko / UMK bez Aksela
  • Francie / Tom Leeb se nezúčastní národního kola
  • Německo / Interní výběr bez Bena Dolice
  • Norsko / Norské MGP bude bez Ulrikke
  • Portugalsko / Elisa se nezúčastní Festival da Cancao

Seznam nejspíše stále není kompletní, mnoho zemí totiž o formě výběru interpreta pro následující květen dosud neinformovalo (například Severní Makedonie, Spojené království či Rusko), u některých zemí zase není jisté, zda se letošní interpret zúčastní nového národního kola (například Švédsko či Dánsko). Kdo by vám v Rotterdamu příští rok nejvíce chyběl?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..