Národní kolaNovinky

Norské MGP 2021 bude opět velkolepé

Oproti Melodi Grand Prix 2020 nás ale čeká hned několik změn.

Norsko se v letošním roce rozhodlo oslavit své jubilejní 60. výročí od první účasti na Eurovizi, a to rozšířeným formátem tradičního národního kola Melodi Grand Prix. Maraton pěti semifinále a jednoho velkého finále se norská televize NRK rozhodla uspořádat i v příštím roce, ovšem s několika pozměněnými pravidly. Pojďme se teď společně podívat na to, co nás v Norsku už brzy čeká.

MGP 2021 se uskuteční podobně jako letos v období od 16. ledna do 20. února. Nejprve nás čeká 5 semifinále, ve kterých se objeví pokaždé čtveřice interpretů, z nichž se vítěz stane finalistou. Ve finále, které se uskuteční v sobotu 20. února, bude nově bojovat o reprezentaci Norska na Eurovizi celkem 12 písní, namísto tradiční desítky. Pětice vzejde rovnou z jednotlivých semifinále, šestý finalista bude vybrán formou divoké karty ze všech neúspěšných semifinalistů v neděli 14. února  a zbylých šest písní bude automaticky kvalifikováno přímo do finále výběrovou komisí NRK.

Letos v lednu se právě mezi těmito automatickými finalisty objevila pozdější vítězka Ulrikke. Ta nejen že není rovnou vyslána do Rotterdamu příští rok, ale navíc se ani nebude nového ročníku MGP účastnit. Svou účast v budoucnosti nevylučuje, ale za Norsko do Rotterdamu zcela určitě odcestuje někdo jiný.

Jedna z favoritek MGP 2020 – Raylee.

Podíváme-li se blíže na semifinále, jejich forma zůstává nezměněna. Čtveřice písní nejprve zabojuje ve dvou duelech, z nichž se vítězové utkají u finálové místo ve třetím rozhodujícím duelu. O všem budou navíc opět rozhodovat pouze divácké online hlasy. Co je ale největší změnou oproti letošnímu roku, semifinále již nebudou rozdělena dle norských regionů.

Všechny přenosy, tedy včetně velkého finále, se budou konat v H3 Aréně v městě Fornebu nedaleko hlavního města. Tato hala, používána především pro soutěže typu Superstar či The Voice, byla dějištěm všech semifinále i letos, avšak velké finále se pak konalo ve velké aréně v Oslu. Ačkoliv bude příští rok panovat komornější atmosféra i během velkého finále, Norsko počítá s určitou formou publika. Ryze online divácké hlasování pak rozhodne i o TOP 4 superfinalistů a posléze i o celkovém vítězi. Šéf projektu Stig Karlsen ujišťuje, že po loňském fiasku, kdy online hlasování během finále spadlo a o čtveřici superfinalistů rozhodovaly za podivných podmínek vybrané domácnosti, bude tentokrát vše stoprocentně fungovat a žádné problémy s hlasováním nenastanou.

Ve finále byl se svým bratrem i Didrik Solli-Tangen (Norsko 2010).

NRK neskrývá nadšení z příprav na nový ročník Melodi Grand Prix, který je dle vysílatele „nejdůležitější v historii“, a poodkrývá, že všech 26 účastníků (20 semifinalistů + 6 automatických finalistů) je velmi kvalitních a pochází z velmi pestré škály hudebních stylů. Jedná se o zavedené a slavné umělce, ale zároveň i o talentované nováčky. Šéf projektu navíc jedním dechem dodává, že dle něho hned čtyři písně potenciálně aspirují na boj o celkové vítězství na Eurovizi 2021 v Rotterdamu. Jedná se samozřejmě o velmi předčasné tvrzení, nicméně zájem o MGP 2021 tím rozhodně strmě stoupá.

Lze předpokládat, že stejně jako letos budeme písně poznávat postupně vždy několik dní před daným semifinále. Bližší informace se však ještě dozvíme v následujících týdnech. Budete sledovat norské národní kolo? Máte svého vysněného interpreta, který by neměl v soupisce chybět?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..