Ankety a soutěžeOstatní

ESC TOP 250: Hlasujte pro svou TOP 10 písní

Tradiční hlasování webu Songfestival.be končí v noci 6. prosince.

Tato stále oblíbenější anketa se letos dostává do svého dvanáctého ročníku. Stejně jako každý rok, i tentokrát můžete hlasovat pro svých 10 nejoblíbenějších písní historie Eurovize. V letošním roce je třeba podotknout, že lze hlasovat i pro písně, které měly soutěžit v letošním květnu v Rotterdamu. Hlasovat můžete pouze jednou, takže si své rozhodnutí nejprve pořádně promyslete, nejpozději však do 6. prosince. Stejně jako vždy budou výsledky představeny 31. prosince jakožto odpočítávání od 250. do 1. místa od 11. hodiny dopolední do přibližně 23:30, a to na oblíbeném internetovém eurovizním rádiu ESC Radio.

Hlasovat pro svou TOP 10 nejoblíbenějších eurovizních písní můžete po přihlášení zde.

Loreen – Euphoria (2012)

Jednoznačně nejúspěšnější písní této ankety je Euphoria od švédské interpretky Loreen. Ta od svého vítězství v roce 2012 zvítězila ve všech následujících anketách ESC TOP 250. Letos má tak šanci triumfovat po deváté. Na vysokých místech se poslední roky drží například Il volo s písní Grande amore (Itálie 2015),  Pastora Soler s písní Quedate conmigo (Španělsko 2012) nebo Sergej Lazarev s písní You Are The Only One. V loňském roce pak za Loreen na stříbrné pozici skončil zatím poslední eurovizní vítěz Duncan Laurence s písní Arcade a na místě bronzovém se umístila hitovka Fuego od Eleni Foureira z Lisabonu 2018.

Podíváme-li se na české stopy, první velký úspěch jsme zaznamenali v roce 2016, kdy se naše reprezentantka Gabriela Gunčíková v anketě umístila na velmi pěkném 78. místě. Tento výsledek dokázal o 8 míst vylepšit pouze Mikolas Josef v anketě 2018. Právě tito dva zmínění se v nejlepší dvoustovce dokázali udržet i v dosud poslední anketě. V té se naši zástupci, skupina Lake Malawi, umístili na 189. místě. Rozšíříme-li obzor i o slovenské zástupce, jednoznačně nejúspěšnějším česko-slovenským reprezentantem této ankety je zpěvačka Kristina, která se se svou písní Horehronie udržuje od roku 2010 konstantně okolo 100. místa. Umisťovala se tedy už v letech, kdy anketě nevládla Loreen, ale Željko Joksimovič s písní Lane moje (Srbsko a Černá Hora 2004). Loreen mu tedy tento triumf „ukradla“ paradoxně v tom roce, kdy se právě Željko znovu pokusil pro Srbsko v Eurovizi (opět těsně neúspěšně) zvítězit.

Kristina – Horehronie (2010)

Poslali jste svou TOP 10 do letošní ankety? Pochlubte se s ní v komentáři!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..