Novinky

Čtyři scenáře pro realizaci Eurovize 2021

Organizátoři soutěže představili čtyři možné podoby pro příští ročník.

Příští ročník Eurovize v květnu 2021 v Rotterdamu se má uskutečnit za každých okolností. Na eurovizním kanále YouTube bylo zveřejněno video představující celkem čtyři scénáře, podle kterých se bude řídit průběh soutěže. Každý z nich koresponduje s jednou situací kolem pandemie koronaviru a potřebnými opatřeními.

První dvě varianty počítají s minimem restrikcí a mírným vývojem nemoci. Scénář označený písmenem A odpovídá standardní podobě Eurovize tak, jak ji známe z minulých ročníků bez jakýchkoli omezení. Varianta B pak počítá s tím, že bude zapotřebí dodržovat společenský odstup tak, jak nyní vyžaduje nizozemská vláda. V tomto případě bude do arény Ahoy, ve které se má soutěž odehrát, vpuštěno menší množství lidí, a zároveň se omezí počet dílčích eurovizních událostí v hostitelském městě. Podobná pravidla budou aplikována i na tzv. press centra, tedy prostory pro novináře.

Zbylé dvě varianty jsou potom připraveny pro případ zásadnějších omezení. V případě, že budou někteří vystupující dotčeni zákazem cestování a vstupu do země, je tu připraven scénář C. Ty delegace, které nebudou moci do Rotterdamu dorazit, budou vystupovat ve svých domovských zemích, což bude přenášeno do rotterdamské arény a na televizní obrazovky. Pro ostatní kritéria platí stejná pravidla jako ve scénáři B. Poslední, nejpesimističtější scénář D, nastane, pokud se Nizozemsko uchýlí do karantény. Tehdy Rotterdam nepřivítá žádné delegace ani diváky, všichni interpreti zazpívají ze svých domovských zemí opět s přenosem do arény Ahoy a mezinárodních televizních stanic. Finální rozhodnutí padne v závislosti na vývoji pandemie v prvních měsících příštího roku.

Schéma možných scénářů

 

S trochou nadsázky lze říci, že pokud nenastane apokalypsa, 22. května 2021 se dozvíme jméno nového vítěze 65. ročníku Eurovize. Semifinále by se pak měla uskutečnit 18. a 20. května. Účast na něm přislíbilo zatím 35 zemí, z nichž řada již rozhodla o svých reprezentantech vybraných pro letošní zrušenou edici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..