Národní kola

DNES: Finále Eesti Laul 2020

Již dnes večer se rozhodne o estonském reprezentantovi v Rotterdamu.

Celkem 12 finalistů, jež se kvalifikovali ze dvou semifinále 13. a 15. února, se dnes utká o vítězství 12. řady estonského národního kola Eesti Laul, a zároveň tak o post reprezentanta této pobaltské země na Eurovizi 2020 v Rotterdamu. Hlasování proběhne ve dvou vlnách. V první části zvolí diváci a čtrnáctičlenná porota rovným dílem tři superfinalisty. Ti následně vystoupí znovu a druhé divácké hlasování rozhodne o celkovém vítězi. Finále započne dnes v 18:30 středoevropského času, přímý přenos můžete sledovat na webové stránce pořadatelské televize ETV. Z východoestonského města Tartu, kde se odehrála semifinálová kola, se teď soutěž přesouvá do tallinnské haly Saku Suurhall, jež se v minulosti stala například dějištěm Eurovision Song Contest 2002. Moderátorská dvojka zůstává neměnná ve složení Tõnise Niinemetse a Karla-Erika Taukara.

Zde nabízíme přehled všech finalistů v pořadí vystoupení.

  1. INGER – Only Dream
  2. Rasmus Rändvee – Young
  3. STEFAN – By My Side
  4. Synne Valtri feat. Väliharf – Majakad
  5. Uudo Sepp – I’m Sorry. I Messed Up
  6. Uku Suviste – What Love Is
  7. SHIRA – Out in Space
  8. Anett x Fredi – Write About Me
  9. Jaagup Tuisk – Beautiful Lie
  10. Traffic – Üks kord veel
  11. Egert Milder – Georgia (On My Mind)
  12. Laura – Break Me

Největším favoritem dnešního finále je bezesporu Jaagup Tuisk s písní Beautiful Lie, kterému sázkové kanceláře připisují až 40% šanci na výhru. Za ním se s 23 % drží Uku Suviste. S odhady bookmakerů a eurovizních fanoušků se shodují i čtenáři našeho webu. Téměř 50 % účastníků naší ankety o estonském vítězi zvolilo jako svého oblíbence právě Jaagupa Tuiska, na druhém místě se za ním umístila SHIRA.

Název soutěže Eesti Laul znamená v překladu Estonská píseň a koná se každoročně již od roku 2009. Zatím nejúspěšnějšími vítězi tohoto klání se stali Urban Symphony v roce 2009 a Ott Lepland o 3 roky později, kteří se na samotné Eurovizi umístili na shodném 6. místě. Loňský vítěz, rodilý Švéd Victor Crone, jenž letos své štěstí zkouší v domácím Melodifestivalenu, skončil ve finále na 20. místě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..