Národní kola

DNES: Portugalsko zahajuje výběr reprezentanta

Dnes večer proběhne první ze dvou semifinále „Festivalu Písně“.

Tradiční Festival de Canção pokračuje ve velkém tak, jak odstartoval v roce 2017, což nakonec přineslo Portugalsku první eurovizní vítězství. I letos je Festival udělán tak, aby bavil celou zemi stejně jako tomu bylo posledních 50 let. Portugalská televize se každý ročník snaží dělat v podobném duchu jako samotnou Eurovizi – natáčí pohlednice, přesunuje místo konání do jiných měst, využívá obdobných efektů a vytváří i originální grafiku.

Letos můžeme slyšet snad největší hudební rozmanitost v historii Festivalu a to samozřejmě za účelem zaujmout všechny generace a skupiny. Na seznamu najdeme typický portugalský pop, zastoupen je i portugalský rock, africký pop, brazilský funk, moderní hip hop, balady západního amerického (či britského) stylu, nebo písně připomínající Francii, s jejímiž obyvateli Portugalci udržují úzké vztahy, jak díky emigraci, turismu tak jazykové blízkosti.

V prvním semifinále se představí:

  1. Meera – Copo de Gin
  2. Filipe Sambado – Gerbera Amarela do Sul
  3. Ian Mucznik – O Dia de Amanhã
  4. Bárbara Tinoco – Passe-Partout
  5. Blasted Mechanism Rebellion
  6. Elisa – Medo de Sentir
  7. JJaZZ – Agora
  8. Throes + The Shine – Movimento

V sedmičlenné porotě zasedne mimo jiné loňský reprezentant Conan Osiris a reprezentantka z roku 1993 Anabela, která Portugalsku přinesla 10. místo. Porota i diváci udělí své hlasy v poměru 50 : 50. Čtyři nejlepší písně postoupí do finále, které proběhne 7. března. Moderátory opět budou Filomena Cautela, která se proslavila moderováním Eurovize v Lisabonu, a její dobří parťáci Vasco PaleirimInês Lopes Gonçalves.

Přímý přenos začíná ve 23:00 SEČ a živě jej můžete sledovat zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..