ESCZ 2020Národní kola

Report: Vyhlášení výsledků ESCZ 2020

Reportáž z pražského Jazz Docku doplněna o fotogalerii s vítězem Bennym Cristem.

Psal se 3. únor 2020 a o šesté hodině večerní začala v hlavním městě Praze na levém břehu Vltavy v Jazz Docku tato významná událost. Mnozí by očekávali velké barrandovské studio a velké publikum za účasti mnoha kamer, avšak Česká televize vybrala jiné místo. Již od pozdního odpoledne se do Jazz Docku scházeli významní hosté, hvězdy i hvězdičky české hudební scény, delegace z České televize a taktéž i zástupci českého fanklubu OGAE Czech Republic a reportéři webu ESC Arena. Jak už to u významných akcí bývá, nechyběli ani novináři s jejich fotoaparáty a kamerami, kteří si vybírali nejlepší pozice pro záběr zpěvaček a zpěváků.

Sedm hudebních uskupení či jednotlivců zaujalo své pozice na židlích ve svých pózách. Skutečně každý z nich je originál a to nejen módní vizáží a vystupováním, ale zejména a především hudebními výkony, díky kterým zde dnes jsou. Jmenovitě Barbora Mochowa, Olga Lounová, Pam Rabbit, Elis Mraz s raperem Čis T, Karelll, Ben Cristovao alias Benny Cristo a nakonec do sedmice hudební skupina We All Poop. Padla 18. hodina, publikum se zklidnilo a na pódiu se objevili Lake Malawi, frontman Albert Černý držel stylově mikrofon a do reproduktorů se hnala písnička Friend of a Friend, se kterou vybojovali v Tel Avivu krásné 11. místo. Následovala Stuck in the 80‘s a po aplausu se objevil moderátor České televize Jakub Voříšek, ve zkratce zmiňuje systém hodnocení a po jednom si zval jednotlivé finalisty ke krátkým rozhovorům.

Moderování zpestřila nejvíce Olga, která svým soupeřům přinesla nápadité dárky v podobě vína s etiketou fotografie jednotlivých hudebníků. Program všem dozajista utíkal, avšak na finalistech lze spatřit značný neklid, voda ve Vltavě plyne pomalu, oni by již chtěli vodopád výsledků a nervy mít za sebou. V polovině rozhovorů s finalisty se na jevišti objevilo sesterské duo – zpěvačka Martina Bárta a klavíristka Kristina Barta se songem My Turn, se kterým Martina bojovala na Eurovizi v Kyjevě v roce 2017. Další písnička byl osobitý cover písně Human od Rag’n‘Bone Man. Šéf delegace Cyril Hirsch zmínil číselná fakta a těmi jsou 1,5 miliónu zhlédnutí letošních finálových oficiálních videí na YouTube a o 10 tisíc více hlasů od lidí, než v roce 2019, což je celkový nárůst asi o třetinu.

Čas neúprosně běžel a vyhlášení se roztáčelo. Napětí bylo všudypřítomné, ticho v publiku, všichni poslouchajíc začínající vyhlašování, dívajíc se na plátno s napětím, povzdychováním či nadšením, kdo jak postupuje po žebříčku směrem vzhůru. Za několik momentů byl znám vítěz a tím se stal Benny Cristo, vyskočil na pódium a nadšením komentoval tuto událost pro Česko a hlavně i pro něj samotného. Šéf komunikace s médii Kryštof Šámal i jeho předchůdce Jan Bors se usmívali a samozřejmě nebyli jediní, všichni zpracovávali tuto událost a v živém přenosu i diváci doma. Přítomní gratulovali Benovi, spouště fotoaparátů cvakaly. Mezi hosty jsme mohli taktéž spatřit Alžbětu Bartošovou, vokalistku Mikolase Josefa z Lisabonu, zpěváka a hudebního poradce Honzu Maxiána, choreografku Angeé Svobodovou, herečku Lucii Zedníčkovou i její dceru Amélii Pokornou, která byla tanečnicí ve videoklipu Olgy Lounové. Mezi přítomnými byl i Marsell Bendig, člen bývalé skupiny Roma Boyz.

Bena dozajista čeká ještě mnoho práce s písničkou Kemama, choreografií a vůbec s celou přípravou na květen. Netřeba snad ani zmiňovat, že Eurovision Song Contest je nejsledovanější nesportovní událostí s přibližně 200 miliony diváků.

Karty jsou rozdány a nyní můžeme symbolicky z tohoto místa poslat vzkaz v lahvi po Vltavě až do Rotterdamu. Tím vzkazem dle nevelkého překvapení jest: Máte se na co těšit, v roce 2021 v Praze na viděnou.

Foto: Vladimír Vítek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..