ESCZ 2020Ostatní

ESC Arena hodnotí: Kemama (Benny Cristo)

Co říká na píseň Kemama posádka našeho webu? Zjistíte právě teď!

V letošním roce jsme si pro vás připravili novinku. Všechny písně českého národního kola ESCZ 2020 ohodnotí redaktoři, editoři a administrátor webu ESC Arena. Přečtěte si jednotlivá slovní a číselná hodnocení a dejte nám vědět, jak moc s nimi (ne)souhlasíte.

5. Benny Cristo – Kemama

Dominik

Když se mezi letošními finalisty objevil Benny Cristo, moc jsem se neradoval. Benny nikdy nepatřil mezi mé oblíbené interprety, i přesto jsem měl vysoká očekávání. Nadějné příspěvky a úspěšné hity v posledních letech nasvědčovaly o velkolepé skladbě. Avšak, nejen já, jsem byl velmi zklamán. Skladba je směsicí všeho možného, co v posledních letech „frčí“. Začátek jako by mě lákal na skvělý refrén, ale nic takového nepřichází a s nechutí přepínám na další skladbu. Videoklip plný barev, avšak nic zvláštního a unikátního. Benny má rozhodně na víc a osobně bych byl rád, kdyby přední příčku obsadil interpret s kvalitnější skladbou a ne s největší armádou fanoušků.

Hodnocení: 3

Josef

Benny Cristo je jednoznačně největší jméno v národním kole, pokud bychom hodnotili jen podle popularity především na sociálních sítích. Má tak zcela jistě největší podporu mezi mladším publikem. Dělá moderní muziku a v kombinaci s jeho popularitou se od něj očekávalo opravdu hodně. Narozdíl od We All Poop, od kterých se příliš neočekávalo, a pak překvapili, je na tom Benny u některých (včetně mě) právě naopak. Očekávalo se moc a výsledek až tak přeborný není. Uznávám, že Benny má své pěvecké kvality a rozhodně má plusové body za netradiční africké rytmy, ale píseň Kemama jako celek na mě působí tři minuty úplně stejně v jedné rovině bez výraznější gradace nebo změny, i když například takové trubky jsou určitě oživením. Za mě milý průměr, který si svůj okruh fanoušků najde nejen v našem národním kole, ale i na Eurovizi, ale za mě tohle není píseň, která by na Eurovizi prorazila a zaujala masy lidí. A to je to, co potřebujeme. Takže tentokrát ne, ale v budoucnu s lepší písní klidně ano.

Hodnocení: 6

Honza

Píseň Kemama je pro mě nejtěžší hodnotit. Ze všech písní totiž zaznamenala největší vývoj. Z primárního lehkého zklamání se nakonec dostala do mé hlavy a vidím v ní stále větší potenciál. Benovo charisma, které by na Eurovizi písni přidal, ani není třeba zmiňovat. Spoustu lidí si stěžuje na to, že je song stejný od začátku do konce. Nicméně to k tomuto žánru velmi často patří a vizuální stránka vystoupení by to mohla jednoduše kompenzovat. Navíc Kemama zní velmi moderně a pro soutěž netradičně. Ačkoliv nepatří do okruhu nejoblíbenějších písní mezi evropskými fanoušky, v případě výhry v ESCZ by si své místo nakonec určitě našla. O výhře Bena v online hlasování asi nikdo nepochybuje, rozhodne tak porota. Své hodnocení ukončím zřejmě nepopulárním názorem – Ben by na Eurovizi dopadl lépe než například všemi přeceňovaná Olga.

Hodnocení: 7,5

Vladimír

Na Benově písničce se mi líbí, že je živelná, rytmická a hodně aktuální. Přišel s něčím novým, co mi nezapadaná do tvorby většiny českých hudebníků a na eurovizi tento styl také není moc často slyšet. A právě to hodnotím jako velké plus. Možná ještě více než samotná písnička vyniká jeho videoklip, kterým by mohl konkurovat nejen v Evropě ale i zámoří. O podpoře jeho fanynek není pochyb a pokud by se líbil i porotě, tak se klidně může stát naším dalším reprezentantem. A myslím, že bychom se neměli za co stydět. Ben by to totiž na stagi totálně zabil 😀

Hodnocení: 7,5

Pavel

Tak tohle mě baví! Benova píseň má náboj, zní exoticky, je rytmická a energická. Běžnou tvorbu Bena Cristovao příliš nesleduji, jelikož mě jeho písně nikdy zvláště nechytly. Proto jsem byl zvědav, co se mnou udělá soutěžní song pro ESCZ. A hle! Chytlo mě to. A baví mě to víc a víc s každým dalším poslechem. Zajímavé je, jak si Ben hraje s názvy písní, čehož jsme si mohli všimnout nejen u Kemama, ale například i u Aleiaio. To mi přijde jako velmi originální a nápadité. Jediné, co by mohlo být nevýhodou na eurovizní stage, je mírná repetitivita. Vystoupení by to však zcela jistě bylo světové! A navíc, hezky se na něj kouká, že?

Hodnocení: 9

Tereza

Nevím, jestli se někdy český zpěvák pouštěl do tvorby afro popu. Ben na to má každopádně plné právo. Přinesl nám ještě větší diverzitu a jsem si jistá, že jeho píseň by se neztratila na Festivalu písně v Portugalsku. V písni lze slyšet i jasná západní produkce. Mě osobně je trochu líto, že Ben nepřišel z písní, která zahrnuje i češtinu i angličtinu, zapadá do jeho dosavadní tvorby. Obávám, že tento typ písně na Eurovizi nikdy neměl úspěch a obávala bych se našeho postupu. Na druhou stranu, něco takového je novinka i pro český hudební prostor a lze těžko odhadnout, jak vše dopadne. Ben je profesionál a jsem si jistá, že by přišel se skvělou taneční show, což by rozhodně pomohlo.

Hodnocení: 6

Daniel

Přestože Benovu tvorbu normálně nesleduji, jeho soutěžní skladba se vydařila. Z celého výběru je nejoriginálnější, oceňuji neurvalost vokálů i to, že Ben neopustil svůj tradiční styl a zároveň představil něco nového. Překvapuje mě, že se často pohybuje na spodních příčkách fanouškovských žebříčků, je ale pravdou, že i moje prvotní nadšení postupně upadá. I přes kvalitní zvuk a africký náboj skladbě chybí vyvrcholení a i když na první chvíli zaujme, následně se motivy jednotvárně opakují a eurovizní divák se může začít nudit. Já si ale užívám uvolněnou atmosféru a „chill vibe“ natolik, že výraznější moment nepotřebuji – proto hodnotím vysokou známkou.

Hodnocení: 8

Celkové hodnocení pro Kemama: 6,71

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..