Národní kolaNovinky

Další země potvrzují vedle účasti i konání národních kol

Jak nám narůstá počet potvrzených účastnících se států na Eurovizi v Rotterdamu, objevují se informace i o plánovaných národních kolech.

Litva

Litevské národní kolo bylo poslední roky beze změn. Ty ale nastanou v nadcházejícím roce. Největší změnou bude zkrácení celého maratonu litevského národního kola. V nadcházející sezóně se do Litvy podíváme „jen“ šestkrát, čímž se počtem přenosů srovná například se švédským Melodifestivalenem či maďarským A Dal. Předpokládá se tudíž i nižší počet účastníků. Jedno z nových pravidel je to, že každý účastník smí mít v národním kole pouze jednu píseň. Porotci také nebudou hodnotit písně po každém vystoupení, ale budou v odděleném studiu. Poslední velkou změnou bude absence průběžných výsledků hlasování diváků. Ty budou nově publikovány až na konci každého přenosu. Bude to stačit ke zlepšení image litevského národního kola a výsledků litevských reprezentantů?

Francie

Francie potvrdila svou účast, ale zatím nepotvrdila formu výběru svého reprezentanta. Zatímco v posledních dvou letech na televizní obrazovky přinesla národní kolo Destination Eurovision, které se u diváků setkalo s velkým ohlasem, letos ještě nebylo o podobě národního kola rozhodnuto. Jisté je pouze to, že se bude jednat o veřejné národní kolo. Vše ostatní včetně názvu je aktuálně předmětem diskuze uvnitř francouzské televize.

Itálie

Itálie čerstvě potvrdila svou účast na Eurovizi v Nizozemsku, ale o podobě výběru se televize RAI zatím nezmínila. Je však téměř jisté, že Itálie zůstane u osvědčeného receptu na úspěch, kterým je volba reprezentanta z účastníků slavného festivalu Sanremo. V posledních letech byla reprezentace nabídnuta vítězi festivalu a až v případě, že o tuto čest neměl vítěz zájem, volila interně sama televize RAI. Naposledy se tak stalo v roce 2016, kdy do Stockholmu odjela v Sanremu stříbrná Francesca Michielin.

Gruzie

Gruzie i pro příští rok zůstává u výběru svého reprezentanta skrze gruzínskou SuperStar, ale na rozdíl od letošního roku bude tento formát určen pouze pro volbu interpreta. Soutěžní eurovizní píseň bude následně zvolena interně. SuperStar se na obrazovky gruzínské televize vrátí již nyní v říjnu.

Černá Hora

Také Montevizija v Černé Hoře dozná v příštím roce změn. Hlavně v počtu účastníků. Dle šéfky černohorské delegace by rádi v národním kole měli až 20 soutěžních písní, aby tak dali šanci mladým interpretům.

Dánsko

Tradiční dánské národní kolo Dansk Melodi Grand Prix bude mít v televizi vyhrazen jeden soutěžní večer jako doposud. I počet finalistů bude shodný jako v posledních letech – bude jich deset. Změna ale nastane ve složení finálové desítky. 7 písní bude vybráno přímo a zbylá tři místa vzejdou z devíti soutěžících v rádiové show. Tři rádiové přenosy po třech písních – z každé trojice vždy jeden vítěz získá vstupenku do finálové desítky. Namísto celkových 10 písní tak dostanou před národním kolem fanoušci rovnou 16.

Finsko

Finsko se po neúspěchu DJ Darudeho vrací od interní volby interpreta a národního kola Uuden Musiikin Kilpailu pro volbu písně k národnímu kolu v klasičtější podobě. Počet účastníků ještě není znám, ale do národního kola bude zapojeno i rádio YleX, které se zaměřuje na mladé posluchače. Bude tohle ten správný krok pro úspěch Finska v Rotterdamu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..