Novinky

C’est la vie, navždy odešel Karel Gott

V noci na dnešek zhasla jedna z hvězd české hudební scény, Karel Gott.

Karel Gott prohrál svůj boj se zákeřnou nemocí v noci na středu v rodinném kruhu. Informovala o tom jeho žena Ivana. Zpěvák se s nemocí potýkal několik let, mnohdy byl nucen rušit plánované koncerty a ač to nakonec vypadalo, že ještě pár let bude těšit fanoušky svým nezaměnitelným hlasem, dnes v noci jeho hvězdná dráha navždy skončila.

Karel Gott se narodil v roce 1939 v Plzni. Z vůle otce, který ho příliš nepodporoval v uměleckých zájmech, se vyučil elektrotechnikem. Mistr se však držel své vášně a z amatérského zpěváka se koncem padesátých let pomalu začal stávat zpěvákem profesionálním. Během šedesátých let získal na popularitě, a to nejen díky písním jako Oči má sněhem zaváté, kterou mu napsalo duo Suchý a Šlitr v rámci jeho působení v divadle Semafor, či hit Trezor.

Důležitým rokem pro Karla Gotta a evropskou hudební scénu byl rok 1968. V tomto roce Karel reprezentoval Rakousko na Eurovizi s písní Tausend Fenster. Jeho třináctá příčka v soutěži mu zajistila popularitu hudebních fanoušků především v Německu, Švýcarsku a pochopitelně i v Rakousku.

Ve stejném roce mu složil Karel Svoboda jeho nejúspěšnější píseň Lady Carneval. Ta byla kromě češtiny přeložena do dalších 13 světových jazyků.

V 80. letech dosáhla kariéra Karla Gotta vrcholu. Vyhrával jednoho Zlatého Slavíka za druhým a v polovině dekády se mu dostalo ocenění Národní umělec. Vystupoval v televizních pořadech, vyprodával sportovní haly po celém Česku. V roce 1991 vstoupil do síně slávy hudebních cen Anděl a jeho kariéra pokračovala, i přestože v roce 1990 oznámil její ukončení.

V rámci své dlouhé kariéry spolupracoval Karel Gott se spoustou umělců české hudební scény. Našli bychom duety s Helenou Vondráčkovou, Evou Pilarovou, Martou Kubišovou, Marcelou Holanovou, Darou Rolins, velké množství písní s Lucií Bílou, se kterou dokonce vydal desku Duety. Zazpíval si také s Václavem Neckářem a Waldemarem Matuškou, nebo Pavlem Bobkem.

Odchod více než čtyřicetinásobného Slavíka zasáhl celý národ. Karel Gott byl vždy mlád, vždy zůstával svůj a šel za štěstím. Jaký je na to recept? Kdo ví, třeba nápoj lásky č. 10, který si mistr schovával ve svém trezoru. Karle, oslaďte si kávu o něco víc a buďte v hudebním nebi stejně úspěšný, jako tady dole. Vždyť Vy sám víte, že srdce nehasnou!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..