Novinky

Drama ohledně nepostupu Litvy: Itálie zveřejnila rozdílné výsledky

I když EBU bezprecedentně opravovala výsledky po jejich vyhlášení v přímém přenosu, pár dní po opravě se objevila další nesrovnalost. Italský národní vysílatel RAI na své stránce zveřejnil údajné výsledky italského televotingu ve druhém semifinále. Fanoušci si opět všimli nesrovnalostí mezi výsledky zveřejnění na webu italské televize a na oficiálních stránkách Eurovision.tv.

Italské výsledky umístily Litvu na 10. místo v diváckém hlasování se ziskem 4,13 % hlasů.  Tím by vznikla na desátém místě remíza mezi Litvou a Dánskem a díky většímu zisku diváckých hlasů by se Litva dostala do finále (při remíze rozhoduje vždy faktor většiny hlasů z televotingu, ve kterém Litva skončila na 8. místě). Litevský vysílatel formálně zažádal o objasnění Evropskou vysílací unii. Sám šéf delegace se vyjádřil takto:

„Toto je velmi zajímavé. My, jakožto vysílatel, jsme utrpěli finanční i morální ztrátu. Možná, že je zde dostatek důkazů, aby tato ztráta byla uznána.“

Interpret, Jurij Veklenko, zhodnotil situaci takto:

„Udělal jsem vše, co jsem mohl a stalo se to, co se stalo. Postupující si své místo ve finále zasloužili a nevidím žádný důvod k tomu, jim brát umístění, kterého dosáhli. [LRT] se rozhodne, zda učinit další kroky, moje práce je vytvářet hudbu. “

Nakonec se k celé situaci vyjádřil výkonný producent ESC, Jan Ola Sand. Podle něj jsou výsledky italského hlasování nesprávné. Výsledky byly kontrolovány oficiálním partnerem, společností Digame (kontrolu výsledků v Bělorusku měla na starosti společnost EY). Vypadá to, že problém nastal při uznávání platných hlasů. Oficiální pofinálové výsledky obsahují správný součet všech hlasů odevzdaných v řádném hlasovacím období, kdežto výsledky zveřejnění televizí RAI obsahují i hlasy, které přišly po ukončení hlasování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..