Novinky

Zahajovací ceremoniál Eurovize 2019

Tradiční zahajovací ceremoniál se vždy tradičně konal na červeném koberci. Letos byl tento koberec ale v trochu odlišné barvě…

Tuto tradici červeného koberce ukončilo loni Portugalsko, kde se interpreti prošli po koberci modrém, který se hodil k portugalskému námořnickému a lodnímu tématu. Podobnou cestou šel letos i Izrael a zvolil barvu koberce oranžovou. Pokud v Izraeli hledáte nějakou vazbu na oranžovou barvu, budete možná hledat marně. Kdybyste ale viděli zdejší prostory v press centru a okolo haly, jedna možnost se nabízí přímo sama. Je jí hlavní sponzor letošní Eurovize, kterým je společnost My Heritage. Právě její hlavní barvou je oranžová. Ačkoliv po organizační stránce se letošní Eurovizi víceméně daří zvládat, tak organizace zahajovacího ceremoniálu byla naprosto nezvládnutá a za toto zaslouží organizátoři od všech zúčastněných zástupců tisku a akreditovaných novinářů obrovské mínus.

Z press centra odjížděly autobusy, které měly zpoždění, vysadily nás poblíž oblasti okolo náměstí Habima, kde se nachází divadlo Habima, Palác kultury a další významné budovy. Nejdříve jsme hromadně došli na stranu náměstí, která byla určena pro fanoušky. Poté, co jsme obešli celou budovu Paláce kultury na stranu připravenou pro akreditované novináře a všichni zaujali svá místa, se organizátoři, kteří neměli do té doby připravenou žádnou bezpečnostní kontrolu, rozhodli, že všechny akreditované účastníky vytlačí před areál, kde budou muset počkat, než připraví onu bezpečnostní kontrolu. Takhle tedy všichni čekali pod žhavým izraelským sluncem, aby následně prošli improvizovanou kontrolou, která stejně neměla žádné náležitosti klasických bezpečnostních opatření. Opět jsme tedy došli na naše určená stanoviště, kde jsme již před několika hodinami stáli. To ani nezmiňuji, že před oním vyhnáním se v celém areálu nacházeli i lidé bez akreditací a v blízkém okolí, které mělo být kompletně uzavřeno, neustále procházeli obyčejní civilisté. Zkrátka a jednoduše úroveň ochrany a bezpečnosti žádná, i když bylo kolem spoustu bezpečnostních pracovníků a policistů.

A třešničkou na dortu je pak fakt, že ještě v pozdním odpoledni kolem čtvrté a páté hodiny nebyl oranžový koberec kompletně roztažený a připravený a dolaďovaly se poslední detaily včetně posledních nácviků úvodního tanečního vystoupení na izraelskou eurovizní píseň Kan z roku 1991 od Dua Datz, které ji předvedlo v nové modernější verzi, ve které je doplnil také černošský raper. Tato píseň se tehdy umístila na třetím místě a stejně se jmenuje i izraelská televize, která Eurovizi pořádá, takže výběr písně nejspíše nebyl náhodný. Píseň také doprovodila početná taneční skupina, ale netrvalo dlouho a po koberci se začali procházet jednotliví reprezentanti. Můžete se podívat na naše fotografie přímo ze zahajovacího ceremoniálu, které pro vás pořídili naši fotografové Vláďa a Honza.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..