Novinky

Porotci letošního ročníku ESC 2019!

Známe všechny porotce letošní Eurovize v Tel Avivu!

Dnes byli na oficiálních webových stránkách zveřejněni všichni porotci všech zúčastněných států letošní Eurovize, která se bude konat již za dva týdny v izraelském Tel Avivu. Pojďme se společně podívat, kdo bude v české porotě a které známé tváře zasednou před obrazovky v jiných zemích!

Krátce si shrňme „porotcovská“ pravidla. Každá porota se skládá z 5 členů, z nich jeden je předsedou. Porotci jsou vyzváni, aby hodnotili interpreta nejen po stránce pěvecké, ale i píseň jako takovou, důležité je hodnocení pódiové prezentace a nakonec i celkový dojem z vystoupení jako celku. Každý porotce vytvoří svůj vlastní žebříček, nesmí přitom pochopitelně hlasovat pro svůj vlastní stát.

Pro tento zodpovědný úkol byla pro letošní rok v Česku vytvořena porota ve složení: Jitka Zelenková (předsedkyně), Iva Boková, Šimon Holý, Ondřej Cikán a Aneta Kharitonova známá jako Annet X.

Jitka Zelenková je populární česká zpěvačka, která působí na scéně již od sedmdesátých let. Svou poslední desku vydala v roce 2018, pro kterou nazpívala i českou verzi písně Amar pelos dois.

Iva Boková je redaktorka a moderátorka na rádiu RockZone. Mezi její hudební gusto patří například Slash nebo Foo Fighters. Dokáže ocenit kvalitní zpěv a hlasový projev.

Šimon Holý je umělcem s širokým záběrem, který sahá od režie, přes hudbu až k moderování. Kromě toho, že působí na rádiu Wave, jeho tvorba byla v letošním roce nominována na Českého lva za nejlepší hudbu k filmu Všechno bude.

Ondřej Cikán je v současné době programovým ředitelem Fajn rádia. V tomto rádiu působí již od roku 2011 jako moderátor a kromě rádia se objevil i v televizi Prima a televizi Barrandov.

Aneta Kharitonova neboli Annet X začínala a do povědomí veřejnosti se dostala jako blogerka. Rozhodla se však věnovat i hudbě. Její začínající tvorbu znatelně ovlivňuje Ben Cristovao, ke kterému má blízko.

Podle pořadí zleva.

Zahraniční poroty jako každoročně zdobí již eurovizně známé tváře. Asi nejzářivější z nich je Michael Schulte, který usedne do poroty Německa. Loňský reprezentant Srbska Sanja Ilić též nebude chybět ve své národní porotě. Další z těch, které můžeme znát z loňského ročníku Eurovize, je Franka. Ta bude tvořit svůj žebříček v porotě Chorvatska.

Dvěma ženami, které můžeme znát z dřívějších ročníků, jsou Kati Wolf, která se účastnila v roce 2011 za Maďarsko, a Geta Burlacu, která soutěžila v roce 2008 za Moldavsko. Obě zůstaly věrné svým zemím a usednou do porot Maďarska a Moldavska.

V islandské porotě najdeme Maríu Ólafsdóttir, která reprezentovala Island na Eurovizi v roce 2015 s písní Unbroken. O rok dříve jsme na Eurovizi spatřili sestry Tolmačevovy, ty budou letošní eurovizi sledovat z porotcovských křesel Ruska.

Zmínit se můžeme i o zpěváku Dilanu Rekovi, který se již několikrát zúčastnil albánského národního kola a letos zasedne do poroty Albánie, sedmnáctiletá účastnice JESC a letošní EMA Ula Ložar pak usedne v porotě Slovinska, účastnice Melfestu Lina Hedlund se objeví v porotě Švédska.

Na hlasování porot bude jako každý rok v Tel Avivu vyhrazen v eurovizním týdnu vždy večer předcházející večeru televizního přenosu, tedy pondělí, středa a pátek, a to v rámci Jury Show. Věřme, že letošní poroty se svého úkolu zhostí s grácií a přispějí tak svým hlasováním k tomu, aby vyhrál ten nejlepší!

Odkaz na soubor s celým seznamem porotců je zde.

 

Zdroj: eurovision.tv

 

Jeden myslel na “Porotci letošního ročníku ESC 2019!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..