NovinkyReprezentanti

Tamara Todevska bude v Tel Avivu reprezentovat Makedonii

Makedonie opět sází na interní výběr. Opět tak na Eurovizi uvidíme Tamaru Todevskou.

Tamara Todevska není na eurovizním poli žádným nováčkem. Nejenom, že se zúčastnila Eurovize již v roce 2008, kdy obsadila se skladbou Let Me Love You, při které vystupovala ještě spolu v Vrčakem a Adrianem, krásné desáté místo (což dle tehdejších pravidel na postup nestačilo, protože desátého kvalifikanta ze semifinále určovala odborná porota), ale jako vokalistku jsme ji mohli vidět v roce 2004 (Toše ProeskiLife) a v roce 2014, kdy doprovodila svou sestru Tijanu Dapčević.

Nebyly to ale jediné Tamařiny spojitosti s Eurovizí. Dvakrát skončila v makedonském národním kole Skopje fest na druhém místě. Poprvé v roce 2007, naposledy pak v listopadu 2014, kdy s písní Brod što tone patřila k velkým favoritům na vítězství a reprezentaci ve Vídni. Připomeňte si její poslední pokus o reprezentaci Makedonie v záznamu z národního kola.

Tamara bude zastupovat Makedonii, která musela doposud na Eurovizi vystupovat pod zkratkou F.Y.R. Macedonia, tedy bývalá jugoslávská republika Makedonie. Řecký parlament však v pátek 25. ledna odsouhlasil již dříve avizovanou změnu mezinárodního jména státu na republika Severní Makedonie, zkráceně pouze Severní Makedonie. Není však známo, jak rychle tato změna vejde v platnost. Je tak možné, že ještě nějakou dobu budeme na Eurovizi používat dosavadní verzi jména tohoto balkánského státu. Dle slov některých politologů je však toto jeden z kroků, které by mohly Makedonii otevřít cestu nejen do NATO, ale i do Evropské unie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..