Novinky

Řecko bude volit reprezentanta interně

Po neúspěchu ikonické řecké písně mění vysílatel ERT formu výběru.

I když se v posledních letech spekulovalo o účasti řecké televize ERT, a to hlavně kvůli finančním problémům národního vysílatele, Řecku se vždy podařilo do místa konání Eurovize vyslat svého reprezentanta. Ať už po památném pořádání národní selekce v nákupním centru, kterou vyhrála píseň Aphrodisiac (Eleftheria Eleftheriou) a která také v Baku později prošla do finále, nebo poté, co stanice NERIT převzala řeckou účast v letech 2014 a 2015. Řecko se díky veřejným výberům těšilo dobré bilanci – velkého úspěchu se dočkala vítězná skladba národního kola Alcohol is Free (Koza Mostra a Agathonas Iakovidis), nebo Watch My Dance. Z éry let televize NERIT pak můžeme vzpomenout vystoupení Freaky Fortune ft. RiskyKidd a Marie Eleny Kyriakou. Ve všech případech „Ellada“ nechyběla ve finále.

 

Bohužel sázka na interně vybranou Utopian Land (Argo) přinesla historicky první nepostup Řecka do finále Eurovize a v případě This is Love se Řecko muselo spokojit pouze s pozicí v té „lepší půlce“, tedy devatenáctým místem ve finále.

Když v roce 2018 postoupilo do užšího řeckého výběru pět písní, dvě byly diskvalifikovány, protože zněly „málo řecky“, a dvě to nezvládly do očekávaného národního kola, protože interpreti odmítli zaplatit televizi ERT poplatek 20 tisíc eur. I když se tedy ERT snažila o uspořádání národního kola stejně jako v letech pořádání televize NERIT, díky okolnostem vyšla Yianna Terzi jako jasný reprezentant Řecka na Eurovizi 2018.

Co od Řecka čekat v roce 2019?

Řecký vysílatel hned s příchodem roku 2019 ohlásil, že do Tel Avivu vyšle na diamantovou stage umělce interně vybraného. Až poté, co bude rozhodnuto o reprezentantce či reprezentantovi, dojde na výběr soutěžní písně. Už teď ale víme, že podoba vystoupení bude dílem Dimitrise Papadimitria, který stál za opeaning actem v Aténách 2006.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..