Novinky

Závod o pořádání Eurovize 2020

Zájem již potvrdilo 7 měst a další přihlášení do výběru zvažují!

K úternímu odpoledni požádalo již sedm nizozemských měst o složku se specifickými podmínkami kandidatury o pořadatelství Eurovize. Na seznamu nenajdeme pouze velká a proslulá města jako Rotterdam a Amsterdam, kde koncertují hvězdy jako je Lady Gaga, Elton John nebo Metallica, o pořadatesltví se zajímají i Maastricht, Den Bosch, Utrecht, Arnhem a Leeuwarden. Všechna města věří, že mohou uspět. A že jste o některých ani neslyšeli? Pojďme si je tedy představit.

Amsterdam

Hlavní a největší nizozemské město není třeba hlouběji představovat. Je to velmi populární turistická destinace. Co je ale zajímavé, je to, jak sama starostka Amsterdamu všechny eurovizní fanoušky překvapila, když se nechala slyšet, že Eurovizi by sice pořádat chtěli, ale ne za cenu tvrdého boje. I když je Amsterdam očividnou možností, nechtějí zastínit ostatní města. Amsterdam navíc v roce 2020 čeká řada událostí, jako například Evropský fotbalový šampionát UEFA nebo závod plachetnic Sail 2020. Sám vítěz letošního ročníku Duncan Lawrence navíc ohlásil koncert na 26. března v největší městské aréně – Ziggo Dome. Kvůli rezervaci arény na 6 týdnů před samotným finále to vypadá, že by EBU musela pořádat ročník 2020 až ve druhé polovině května. Další možností by byl fotbalový stadion domácího týmu AJAX Amsterdam. To se ale jeví komplikované, kvůli až nadměrné velikosti stadionu a fotbalovým zápasům, které AJAX na domácí půdě musí odehrát.

Rotterdam

Největší evropský přístav a brána českého exportu a importu sází na Ahoy Arénu. Druhé největší nizozemské město nabízí arénu s kapacitou 15 000 diváků, a navíc další dvě menší arény, které by uspokojili potřeby press centra i zákulisí. Ahoy Aréna navíc byla domovem dětské Eurovize v roce 2007, takže s pořádáním podobných událostí mají dostatek zkušeností.

Utrecht

Utrecht pracuje na oficiálním projektu, jež by mu pomohl k výhře soutěže o pořádání. Jeho výhodou je poloha prakticky uprostřed země a komplex Jaarbeurs Utrecht, jehož tvoří celkem 11 hal. Právě ty pojaly jeden z největších techno festivalů s účastí 40 000 návštěvníků.

Arnhem

Se nachází na hranici s Německem a sází na spolupráci. Své síly spojilo a kandiduje společně s městem Nijmegen. Největším lákadlem pořadatelství je fotbalový stadion GelreDome Arnhem, který disponuje tmavou střechou, tedy ideální konstrukcí pro pořádání televizních přenosů. Na rozdíl od stadionu AJAXu má kapacitu 40 000 diváků, která by se s konstrukcí pódia o něco málo snížila. Představoval by tak přijatelný kompromis mezi přílišnou grandiozitou a komorností.

Maastricht

Právě zde se podepsala Maastrichtská smlouva, tedy dokument zakládající Evropskou Unii. Nachází se na hranici s Belgií, disponuje však pouze halou o velikosti 5000 diváků. Ta je součástí velkého komplexu čtyř hal Mecc Maastrict, které hostí především konference.

Den Bosch

Patří ke spíše menším městům se 136 000 obyvateli. Nachází se pouhým 80 km od Amsterdamu a je tak snadno dostupný všem delegacím, tisku i fanouškům, kteří do místa konání přijedou. Je pravděpodobné, že město Tilburg by se připojilo k pořádání. Tato města spolu tradičně spolupracují a za sebou mají již vícero společných akcí a projektů. S-Hertogenbosch, což je jeho správný a celý název, kandiduje za Severní Brabantsko namísto města Breda.

Leeurwarden

I když leží na pevnině, toto město se nachází velmi blízko Fríským ostrovům. V roce 2018 obdrželo titul Evropského města kultury 2018 a přilákalo tak mnoho turistů. Eurovizi by rádo vidělo v místní WTC Expo – Friezenhal, do které by se vešlo až 10 000 diváků.

Kolem kandidatury dalších měst stále panuje nejistota. Den Haag momentálně diskutuje o kandidatuře, města jako Zwolle nebo Groningen už kandidatury vzdala. Enschende se zatím veřejně nevyjádřilo ani pro, ani proti.

Město Den Haag

Kde byste vy rádi viděli příští Eurovizi?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..