Národní kolaNovinky

Dnes: Svého zástupce také vybere Norsko

Norský reprezentant bude vybrán v rámci finále Melodi Grand Prix.

Norská televize NRK dnes pořádá své tradiční národní kolo s názvem Melodi Grand Prix 2019. I letos bude o letenky do Tel Avivu bojovat deset písní, kterými jsou:

  1. D’Sound – Mr. Unicorn
  2. Chris Medina – We Try
  3. Carina Dahl – Hold Me Down
  4. Anna-Lisa Kumoji – Holla
  5. Erlend Bratland – Sing For You
  6. Adrian Jørgensen – The Bubble
  7. KEiiNO – Spirit in the Sky
  8. Kjetil Mørland – En livredd mann
  9. Ingrid Berg Mehus – Feel
  10. Hank von Hell – Fake It

Mezi finalisty můžeme vidět některé známé tváře, např. Carina Dahl, pro kterou je letošní ročník již třetím pokusem reprezentovat Norsko. Předtím to zkoušela v letech 2011 a 2013. Erlend Bratland se poprvé v norském národním kole představil v roce 2015 s písní Thunderstruck a letos se vrací zpět, někdy bývá přezdíván „norský Adam Lambert“. Alexandra Rotan se loni účastnila Melodi Grand Prix 2018 spolu se Stellou Mwangi. Tentokrát je součástí skupiny KEiiNO společně s Tomem Hugem, který soutěžil v Norsku taktéž minulý rok. Pokud někdo z vás sledoval soutěž American Idol, tak právě tam se objevil v roce 2011 Chris Medina. I Hank von Hell vám nemusí být neznámý, protože pod svým civilním jménem Hank se norského kola účastnil již v roce 2013. Zdaleka největším jménem z letošní sestavy je ale Kjetil Mørland, který v roce 2015 reprezentoval Norsko ve Vídni spolu s Debrah Scarlett. Později se věnoval Eurovizi jako skladatel, kdy pro různé umělce občas napsal soutěžní píseň. Například letos kromě svého songu stojí autorsky i za písní Andriana Jørgensena.

Finalisté MGP 2019 v Norsku

Norsko poslední roky využívá velmi netradiční způsob volby vítěze. Všech deset interpretů představí své písně v první kole. V tomto kole hlasují televizní diváci a mezinárodní porota v poměru 50:50. Kombinací těchto hlasů postupuje nejlepší čtveřice do druhého kola, tzv. Gold duelu. V něm bude tato čtveřice rozdělena do dvou duelů, po kterých již hlasují pouze televizní diváci, kteří z každého duelu zvolí postupující do třetí části – Gold Finále. Budou to opět pouze diváci, kteří pak z tohoto finálového duelu rozhodnou o celkovém vítězi a reprezentantovi Norska na letošní Eurovizi.

Fanoušci i sázkové kanceláři mají relativně jasno. Norské národní kolo by měla s přehledem vyhrát trojice KeiiNO s písní Spirit in the Sky. S propastným odstupem je pak druhým největším favoritem právě Kjetil Mørland, třetí největší šanci na výhru má Andrian Jørgensen. I tak bude ale každý jiný vítěz než KEiiNO velkým překvapením.

Moderátory dnešního večera, který se bude konat ve velkém Oslo Spektrum, budou Heidi Ruud Ellingsen a Kåre Magnus Bergh. Přímý přenos začíná ve 20:55 a živě jej budete moci sledovat na oficiálních stránkách NRK.

 

2 komentáře: „Dnes: Svého zástupce také vybere Norsko

  • Erlend Bratland – Sing For You
    Kjetil Mørland – En livredd mann

    Reagovat
  • Keiino! Jasný favorit nejen v Norsku, ale podle mě o celé Eurovize. Pro mě jedna z TOP5 písní. Musí vyhrát.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..