Novinky

Oficiální prohlášení pořadatele Vidbiru

Soukromá televize STB, která je zodpovědná za pořádání národní ukrajinsé selekce, vydala podrobné prohlášení o pravidlech Vidbiru, výběru účastníků a bilaterální smlouvě s UA:PBC, která je jako národní vysílatel zodpovědná za ukrajinskou reprezentaci.

STB v úterý odpoledne vydalo poměrně rozsáhlé prohlášení, ve kterém osvětluje některé z otázek ohledně nedohody Maruv a UA:PBC. V první části prohlášení sama STB popisuje úspěšnost národní selekce Vidbir, kterou poslední čtyři roky produkovala. Soutěž nabyla velké popularitě, vysílatel byl poháněn vysokou sledovaností a vylepšoval techniku, i proto jsme letošní přenosy mohli sleedovat na platformě YouTube a přepínat mezi růzými kamerami a to i během reklamní pauzy. Pro co největší přesnost odpovědí na nejpalčivější otázky, vám však přinášíme přímý překlad nejdulěžitějších pasáží:

Snažíme se o uspořádání co nejupřímnější a transparentní soutěže, abychom vybrali právě nejlepší píseň pro reprezentaci Ukrajiny na Eurovizi. Veškeré podmínky, které vystupující musí potvrdit v případě výhry, jsou komunikovány již při podávání přihlášky o účasti v soutěži. Jakékoli jiné podmínky či změny v selekčním procesu jsou zakázány. Nyní bychom odpověděli na otázky, které k nám neustále přicházejí. 

Kdo vytváři pravidla pro Národní selekci pro Eurovizi?

Pravidla pořádání Národní selekce pro Eurovizi jsou stanoveny v Dohodě mezi STB kanálem a UA:PBC a jsou schváleny UA:PBC. Podle pravidel, STB provádí vysoce kvalitní a transparetní Národní výběr  ukrajinského reprezentanta v partnerství s UA:PBC na své vlastní náklady, zatímco veřejný vysílatel, jako člen EBU, kontroluje pořádání Národní selekce, zajišťuje transparentnost a soulad s pravidly soutěže. Celé 4 roky jsme se striktně těchto Pravidel drželi.

Jaká jsou výběrová kritéria pro účastníky Národní selekce?

Hlavním kritériem je píseň. Její originalita bez plagiátorství. Také touha umělce reprezentovat Ukrajinu v mezinárodním hudebním klání a soutěžit o toto právo živě v Národní selekci. Pravidla písně, stejně jako ostatní požadavky, jsou vyjmenováná takto: musí být originální, nesmí mít více než 3 minuty, může být zpívána v jakémkoli jazyce. Na pódiu také nesmí vsytupovat více než 6 členů skupiny. 

Jak je provedena selekce pro živý přenos?

STB v první, mimopódiové selekci obdrží přihlášky o účasti a poslechne si písně. Nemá však právo sám za sebe rozhodnout, kdo bude vystupovat živě. První dny po skončení první fáze se uspořádá schůze, během které STB poskytne tu nejlepší selekci nahrávek pro UA:PBC. Pravidlem je, že seznam přesahuje požadované číslo vystoupení. Kolegové přezkoumají a schválí účastníky, kteří projdou do druhého kola (živý přenos Národní selekce). UA:PBC také schvaluje seznam porotců.

Jak se MARUV dostala do selekce?

Tento rok jsme obdrželi 860 písní. Z těchto byl vyvořet list priorit, ze kterého se vybralo 16 semifinalistů. Na sklonku výběru se ukázalo, že TAYANNA odstoupila ze soutěže a museli jsme urgentně vybrat náhradu. Kaditdátka MARUV byla schválena UA:PBC na sklonku výběru.

Je mezi pravidly pro Národní výběr, že účastník nemá mít koncerty v Ruské federaci?

Ne, neexistuje žádné pravidlo, které se vztahuje k občanské pozici účastníka selekce, jeho koncertování v Ruské federaci, jeho profesní či rodinné vazbě. Celé 4 roky nebylo třeba tuto klauzuli řešit. Aktuální diskuze jasně demonstruje veřejný zájem o tom, jaký umělec může Ukrajinu na Eurovizi reprezentovat. Ano, tento problém si žádá řešení, abychom předešli jeho opakování v budoucích Národních selekcích. Zároveň to vyvolává tři další otázky: 1) jaká by procedura ověřující civilní a rodinný status, koncertní šňůry nebo privátní show, spolupráci s ruskými umělci měla být; 2) odpovídá toto demokratickým myšlenkám v civilizované společnosti; 3) kdo proces provede? Koneckonců je úkolem televize zajistit přenost a vysílání, ověřování je povinností jiných služeb.

Proč jste ve finále dávali účastníkům test patriotismu? Toto je hudební soutěž.

Po čtyři roky organizace Národní selekce obdržel tým STB komentáře ohledně té samé situace. Ti, kteří sledovali Národní selekci 2016 (když ji televize STB začala produkovat), ví, že vystupující na pódiu jsou tázáni ohledně všeho, co může ukrajinské publikum zajímat. I to nejpalčivější a nepříjemné. Je to pro upřímnost Národní selekce, proč ji diváci respektují. Při výběru reprezentanta nesmíme zavírat oči před diskuzí na sociálních sítích nebo před prohlášením samotného reprezentanta.  Toto není o kontrole patriotismu, ale reakci na veřejné dotazování. Tento rok před finále to takto bylo. Ano, tyto otázky jsou bolestivé, ale musely být vyřčeny, aby každý umělec mohl k publiku promluvit.  Jak můžeme vidět, veškeré citlivé informace byly předány hned z první ruky publiku, které stejně hlasovalo podle toho, jaké vystoupení se jim líbilo nejvíce. 

Proč tento rok nepodporujete vítěze národní selekce?

Podpora vítězi Národní selekce byla poslední tři roky čistě iniciativa STB, ne závazek televizi UA:PBC. Nepodepsali jsme žádné dohody s vítězi Národní selekce, podle kterých bychom měli tyto finance shánět, a nevstoupili jsme s nimi do smluvního vztahu. Byla to pouze záštita. Hlavní úlohou komerčního kanálu je produkce. Proto jsme podepsali nové memorandum s UA:PBC, ve kterém jsme zreevidovali podmínky a vyjmuli klauzuli o záštitě umělce. 18.října 2018 před zahájením Národní selekce televize STB oznámila, že se bude plně soustředit na to, co umí nejlépe – televizní produkci. Na rozsáhlé a kvalitní tvorbě pro celou zemi. 

Kdo teď na Eurovizi pojede?

To záleží na veřejném vysílateli.

Bude STB pokračovat v národní selekci i příští rok?

Vzhledem k aktuální situaci zvažujeme, zda má pro nás smysl znovu pořádat Národní selekci na Eurovizi. 

Kdo vrátí divákům peníze za SMS zprávy?

STB kanál vypočítá tyto náklady a daruje je na charitativní účely.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..