Národní kolaNovinky

Dnes: V Portugalsku pokračuje národní výběr

V Portugalsku již tradiční a dobře známý Festival da Canção pokračuje druhým semifinále 53. ročníku.

Poté, co se Portugalsko odhlásilo z Eurovize v roce 2016, zcela změnilo formát národní selekce Festival da Canção. Ten běžel na obrazovkách již 50 let, léta své největší slávy měl však za sebou a od devadesátých let upadal. Narozdíl od předchozích dekád v druhé polovině dvacátého století, kdy se ho účastnili největší a nejznámější umělci Portugalska, v novém tisíciletí byla situace zcela jiná. Proto se národní vysílatel RTP rozhodl v roce 2017 znovu oslovit ty největší umělce. Vsadil na dobru kartu a v roce 2018 se Eurovize přesunula do Lisabonu.

I letos Festival písně pokračuje ve stejném duchu a očekávání jsou snad ještě větší. A seznam prvních čtyř finálových písní se můžete podívat zde. Ve druhém ze tří přenosů z algarvského Portimãa se tentokrát představí:

  1. Lara Laquiz – O lugar
  2. Dan Riverman – Lava
  3. Mariana Bragada – Mar doce
  4. Joao Couto – O jantar
  5. Madrepaz – Mundo a mudar
  6. Surma – Pugna
  7. Mila Dores – Debaixo do luar
  8. NBC – Igual a ti

V odborné porotě zasedne reprezentantka z roku 2018, Isaura, radiový komentátor a DJ, Álvaro Costa, zpěvačka jazzu a soulu, Selma Uamusse, zakladatel Divadla Praha (Teatro Praga) v Lisabonu, Pedro Penim, jazzová zpěvačka Maria João a účastnice národního kola v roce 2017, Rita Redshoes. Celé hlasování probíhá v poměru 50 % televoting a 50 % hlasy poroty. Zajímavostí je, že porotcovské hlasy se rozdělují podle 7 hlavních portugalských krajů. V případě remízy v semifinále rozhoduje větší počet hlasů poroty, avšak ve finále zvítězí v rozstřelu ten, kdo měl nejvíce hlasů od diváků.

Třešničkou na dortu pro fanoušky je live vysílání ze zákulisí Festivalu da Canção. Relací nás provede známá portugalská moderátorka pověřena výhradně Eurovizí, Joana Martins, a v Green Roomu nás bude provádět Noémia Gonçalves. Přizván bude i redaktor fanouškovského webu, Bernardo Pereira. Relaci můžete sledovat pararelně s přenosem od 20:30 SEČ na Facebooku národního rádia Antena1 nebo v přehravači RTP Play pod záložkou „vizualní emise rádia Antena 1“.

Druhé semifinále startuje v netrační čas, 22:09 SEČ. Sledovat ho můžete v pomocí přehrávače RTP Play na kanálu RTP1 nebo RTP Internacional. A nezapomeňte komentovat písně pomocí hashtagů #aminhafavorita a #festivaldacanção

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..