#TBT

#TBT: Tel Aviv neuvítá nejvíce účastníků Eurovize

Rekord v počtu soutěžících zemí v Izraeli nepadne. Podívejme se v dnešním #ThowbackThursday, kdy tomu tak bylo.

Ve středu 7. listopadu vydala EBU oficiální zprávu, ve které zveřejnila počet účastnících se zemí v nadcházející Eurovizi v izraelském Tel Avivu (informovali jsme zde). Podle aktuálních informací do Tel Avivu přijede 42 delegací. I přestože byl počet účastníků potvrzen, nemusí být finální. Již několikrát jsme se přesvědčili, že některé státy i přes potvrzenou účast nakonec odstoupily a jiné naopak přibyly.

Mapa participujících zemí (fialová).
Zdroj: wikipedia.org

Přesně tento problém například překazil švédskému Stockholmu v roce 2016 dorovnat rekord v počtu účastnících se zemí. Do Globenareny přijelo soutěžit 42 států. Původně však mělo přijet o jeden stát více a tím by byl současný nejvyšší počet participujících zemí vyrovnán. Tím státem bylo Rumunsko, které mělo dokonce vybraného reprezentanta i píseň. Do Stockholmu měl přijet Ovidiu Anton a v druhém semifinále bojovat se svou písní Moment of Silence o místo v sobotním finále. Pomyslnou závorou se však stal nesplacený dluh rumunské televize vůči EBU, kvůli němuž byla Rumunsku účast necelý měsíc před konáním Eurovize odepřena. Kdyby se před rokem 2016 neodhlásilo Portugalsko, byl by ve Stockholmu dokonce dosavadní rekord překonán.

Počet účastnících se zemí roven 43 se v minulosti objevil již několikrát. Naposledy letos v Lisabonu soutěžilo o úspěch stejné množství států. Předchozího ročníku, který hostil Kyjev, se mělo zúčastnit také 43 států. Ovšem problém mezi Ruskem a Ukrajinou tento počet snížil, když se Rusko z Eurovize v Kyjevě stáhlo, a to podobně na poslední chvíli jako tomu bylo o rok dříve ve Stockholmu.

Vůbec poprvé byl současný nejvyšší počet účastnících se zemí dosažen v roce 2008, kdy Eurovizi hostil Bělehrad. Vysoký počet účastníků přinutil organizátory Eurovize, aby byla dosavadní pravidla upravena a koncept soutěže mírně pozměněn. Od tohoto roku již každoročně sledujeme dvě semifinále, ze kterého postupuje deset nejlepších písní do finále. Dalším ročníkem, který pomyslně šlapal na krk rekordu v počtu účastníků, byl ten v roce 2011. V Düsseldorfu se utkalo o skleněný mikrofon stejně jako v Bělehradě a Lisabonu krásných 43 zemí.

Zdroj: wiwibloggs.com

Nejnižší počet účastnících se zemí od roku 2008, kdy byl poprvé v historii dosažen počet 43 zemí, byl v roce 2014 na Eurovizi v Kodani. Tehdy přijelo soutěžit pouze 37 států. I přestože jsme v Kodani mohli zaznamenat návrat Polska a Portugalska, na druhé straně jsme postrádali hned 4 státy, a to Kypr, Chorvatsko, Bulharsko a Srbsko. Ty se o rok dříve, na Eurovizi 2013 ve švédském Malmö účastnily a celkový počet účastnících se zemí tak byl 39.

Za uplynulé desetiletí se tedy stále pohybujeme kolem hranice čtyřiceti států. Čím více států se účastní, tím je Eurovize bohatší a rozmanitější. Je to ale také o to větší boj pro participující země. Vždyť letos v Lisabonu zůstalo za branami finále celých 17 států, a to není málo. Ovšem sobotní finále bohužel není „nafukovací“. Uvidíme, jak dlouho bude trvat, než se do Eurovizní rodiny plně zařadí například i Kosovo nebo Kazachstán. Tím se nabízí velká šance k překonání rekordu v počtu participujících zemí. Téměř jisté však je, že v roce 2019 v Izraeli se toho nedočkáme. I přesto bude jistě nadcházející Eurovize opět velmi bohatá a můžeme se na ní těšit!

Zdroj: eurovision.tv

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..