#TBTNovinky

#TBT: Chcete vlajky? Žádný problém!

Přesně to napadlo mnohé reprezentanty Eurovize v roce 2014, když se dozvěděli o svém úkolu pro takzvané pohlednice. Podívejme se v dnešním #ThowbackThursday, jak se s tím poprali!

Pokud nevíte, o jakých pohlednicích mluvíme, nezoufejte. Jistě si vybavíte, že před každým živým vystoupením každého reprezentanta běží krátký video-příspěvek, takzvaná „postcard“. A to jsou právě ty pohlednice, na které se v dnešním vydání zaměříme. Na Eurovizi v roce 2014 v Kodani dostala delegace každého státu za úkol vytvořit libovolným způsobem vlastní vlajku a pořídit její fotografii tak, aby bylo možné ji použít jako závěr pohlednice. Samotná tvorba vlajky přitom měla být zdokumentována a použita jako náplň pohlednice. Vzniklo tak mnoho zajímavých a oslnivých ukázek lidské nápaditosti a tvořivosti.

Každý interpret se s úkolem vypořádal jinak. Někteří zabrousili do oblastí, které jsou jim vlastní, snažili se použít věci typické pro jejich domovinu, někteří úkol pojali velmi minimalisticky a jiní megalomansky, a to i co se týče rozpočtu. Podle hlasování na webu Wiwibloggs se stala vítězkou Marija Jaremčuk, když svou žlutomodrou vlajku vytvořila pomocí žlutých lepících „blbuvzdorných“ papírků a vagónu metra, které mají v ukrajinském Kyjevě modrou barvu. Papírky nalepila na nástupiště, počkala, až metro přijede a fotografie byla na světě.

Vítězka Eurovize, Conchita Wurst, vzala svou kamarádku a několik bohatě nabíraných šatů v červené a bílé barvě a společně vytvořily z teleskopických stojanů na šaty vlajku Rakouska. Úkolu se zhostila vtipně a nápaditě. Červenobílou kombinaci musela zvolit i Cleo, která se rozhodla polskou vlajku vytvořit pomocí svého hlasu a počítače. Zazpívala co nejrovnější tón a křivka jejího hlasu posloužila jako model pro fotografii. Rovněž lotyšská skupina Aarzemnieki využila odstín červené v podobě brusinek, bílou v podobě tvarohového krému, dostála názvu své písně Cake To Bake a upekla brusinkový dort.

Největší práci s organizací natáčení pohlednice si jistě dala Molly při tvorbě britské Union Jack. Sehnala obrovské pruhy bílého papíru, několik červených londýnských patrových autobusů, doplnila je britskými poštovními dodávkami a davem lidí oděných do modrých pláštěnek. Nakonec vytvořila z plošiny jeřábu úžasnou fotografii britské vlajky. Podobně komplikovaný a náročný úkol si přichystal Basim se svou skupinou. Dánskou vlajku vytvořili na zemi, kam položili i nerůznější nábytek. Když našli správný úhel, namalovaný obývací pokoj se proměnil v krásnou a nápaditou vlajku. I finská skupina Softengine pojala úkol velkolepě a vyrazila těžit ledové kvádry. Ty patřičně opracovali, naskládali na sebe a na přídi ledoborce vytvořili úchvatnou fotografii finské vlajky.

Zbylé pevninské severské státy vytvořily své kříže na vlajkách rovněž nápaditě. Carl Espen využil svých sklenářských dovedností a vytvořil okno, jehož skla pomaloval tak, aby spolu s bílomodrým rámem okna tvořila norskou vlajku. Sanna Nielsen vyrazila do sportovních potřeb, nakoupila žlutá nafukovací lehátka a vyskládala je na vodní hladinu bazénu. Její dílo dokázalo vytvořit perfektní fotografii švédské vlajky.

Velmi působivě vytvořila v Mrtvém moři vlajku Izraele Mei Finegold. Modrým plátnem omotala dřevěnou konstrukci, doprostřed zavěsila hvězdu a proti bílému pozadí vznikla jedna z nejhezčích fotografií vlajky. Přírodu využilo také duo The Common Linnets a jak jinak než v podobě květin. Ty vyskládali v barevných pruzích na loďku a z mostku nad kanálem květiny vyfotili. I zástupci Řecka využili dary přírody. Vyskládali sněhobílé mušle na modrou deku. Výsledek dokazuje, že příroda dokáže být dobrým pomocníkem. O tom se přesvědčila i Emma Marrone. Koupila rajčata, bazalku a mozzarellu a na tác nachystala nefalšované Caprese, které chutně vytvořilo vlajku Itálie.

Značnou dávkou trpělivosti se musel při tvorbě své vlajky obrnit Sebalter. Svou švýcarskou vlajku se rozhodl vytvořit z kostiček domino, které postavil nejdříve na hrany tak, že vytvořil z vrchního pohledu červený čtverec. Po odstartování domino efektu se však na podlaze objevila vlajka Švýcarska. Trpělivosti bylo třeba i Ruth Lorenzo, která obmotávala provázky okolo dvou sloupů. Pravděpodobně se u tvorby vlajky dost nachodila, ale výsledek stál za to.

Za zmínku stojí také sklenice s vínem na gruzínské vlajce, nádherné výtvarné dovednosti Valentiny Monetty, perfektně vyskládané knihy od Tinkary Kovač ze Slovinska i hokejové puky od Tea z Běloruska a v neposlední řadě i skvělé homemade bonbonky německé skupiny Elaiza. Tyto pohlednice stále patří mezi ty nejhezčí ze všech ročníků.

Pokud máte volnou půl hodinku a zapomněli jste, jak všechny pohlednice vypadaly, můžete si je pustit ve videu!

Zdroj všech obrázků: www.youtube.com

Zdroj: www.youtube.com, wiwibloggs.com, escviews.com

 

Jeden myslel na “#TBT: Chcete vlajky? Žádný problém!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..