Hudební novinkyNovinky

Hudební novinky (2.)

Ve druhém dílu seriálu hudebních novinek zamíříme do Norska, Litvy, Ázerbajdžánu a do Francie.

Tentokrát se již nebudeme zcela držet u reprezentantů z posledního ročníku Eurovize, ale ve druhých hudebních novinkách se také podíváme na reprezentanty ze Stockholmu (2016).

Alexander Rybak (Norsko 2009, 2018) – Mom

Alexander Rybak se po svém vítězství v roce 2009 stal známým napříč Evropou a často během svých koncertních tour při různých příležitostech zavítal i do Česka. Poprvé to bylo v únoru 2010, kdy jsme ho mohli vidět v Lucerna Music Baru v Praze. Dalším městem, které Alexander navštívil byla v říjnu 2016 Ostrava, kde vystoupil spolu s ostravskou rodačkou Elis. Úplně naposledy pak byl Rybak k vidění a slyšení v říjnu 2017 v Plzni a znovu v Ostravě, kde vystupoval společně s Janáčkovo filharmonií Ostrava a jako host na těchto koncertech zazpívala i mladá operní pěvkyně Patrícia Janečková. Tyhle koncerty nebyly pouze přehlídkou Rybakových písní za doprovodu orchestru, ale také zazněly některé klasické skladby, kde byl Alexander houslovým sólistou. Jeho poslední novinka Mom je věnována jeho mamince. Každý ale nejspíše při poslechu téhle skladby vzpomene právě na tu svou…

 

Ieva Zasimauskaite (Litva 2018) – Absorbed

Ievě se podařilo vrátit po roční pauze Litvu do velkého finále a v novém klipu k písni Absorbed zůstává věrná poklidnému tempu a písni o lásce. Tenokrát však nezpívá o zestárnutí, jako ve svém eurovizním počinu When We’re Old, ale sděluje svému milému, že jsou jím její myšlenky pohlcené a chce být tam, kde je on.

 

Donny Montell (Litva 2012, 2016) – Žiūrėk ką padarei

Donny Montell byl v roce 2012 úspěšný a Litvu dostal do finále. Bylo tak otázkou času, jestli se o svou účast na Eurovizi pokusí ještě někdy v budoucnu. Jeho čas přišel v roce 2016 s písní I’ve Been Waiting for This Night. I s ní se Litva dostala do finále. Jeho nové singly v posledních letech často provokují, ať už tématem, textem nebo videoklipem. Některé z nich jsou tak dostupné jak v tzv. čisté verzi, tak i ve verzi explicitní. Právě takovou vám zde přinášíme k jeho poslednímu počinu Žiūrėk ką padarei (Podívej, cos provedla). V tomto videoklipu má Donny vizáž vězeňského trestance, což odpovídá tématu celé písně.

 

Amir (Francie 2016) – Longtemps

Amirovi se v roce 2016 podařilo po dlouhé době dostat Francii opět do finálové TOP 10. Jeho poeurovizní singly se tak těšily velké oblibě napříč celou Evropou. Longtemps (Dlouho) je jedním z jeho posledních. Jedná se o klasickou milostnou píseň. Amir by si přál, aby láska s jeho milou trvala navěky, dlouho, 100 let a podobná další přirovnání, která si v takových situacích umíte představit. Mimo tenhle singl má Amir i další včetně několika mezinárodních spoluprací. Některé z nich si představíme v některém z příštích dílů Hudebních novinek.

 

Samra (Ázerbajdžán 2016) – Пиджак / Pidžak

Samra ve Stockholmu do finále postoupila docela hladce ze šestého místa a tam se v závěru soutěže usadila v druhé polovině tabulky na sedmnácté příčce. Po skončení Eurovize vydala více singlů, z nichž nekteré byly i v ruštině, podobně jako její nový singl Пиджак / Pidžak, neboli Bunda. Narozdíl od předchozích písní, které byly převážně o lásce, je Pidžak spíše párty song. Samra říká, že si vezme budnu a bude dnes večer pryč, nezadrží ji ani učení ani domov, potřebuje tuhle noc. Posuďte sami ve videu, jestli si tu zmiňovanou noc dostatečně užila!

 

Který z pětice singlů v druhém dílu Hudebních novinek se vám líbí nejvíce? Dejte nám to vědět v komentářích pod článkem!

2 komentáře: „Hudební novinky (2.)

  • Alex samozřejmě zase top! <3 Tato Amirova mi připadá poněkud plochá a obyčejná, Samra sexy, ale píseň klasická trash pop sratška a Montell s Ievou mě vyloženě iritují. To neustálé smutné kňučení té holky se špatnou angličtinou o tom, jak strašně žere svýho manžela, mě dostává do varu. 😀

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..